Las
cosas
que no
fueron
también
son
es | eu | en
hasiera  |   aurreko edizioak  |   2015ko edizioa  |  atzera begiradak  |  chez les basques  |  au pays des basques
CHEZ LES BASQUES
Au pays des basques


Herrialdea: Frantzia
Urtea: 1930
Iraupena: 40'
Zuzendaritza: Maurice Champreux
Gidoia: Gaetan de Bernoville
Argazkilaritza: Leon Moriz, Georges Lafont

Euskal Herrian egindkao lehen film soinuduna da, baita kanpoan filmatutako lehen pelikula soinudun frantsesa ere; gainera, euskarazko hitzak entzuten dira, lehenbizikoz. Zehazki, “erlea” da zineman euskaraz entzun zen lehen hitza. Erleek, antzinako euskal mitologiaren arabera, bizidunen eta hilen munduak lotzen zituzten. Filmak Euskal Herri osoa zeharkatzen du, mendietatik kostara, irudi ezin ederragoen bitartez; Maurice Champreuxek, betiere, soinudun irudiak filmatzeari eman zion garrantzia. Au pays des basques dokumental oso ederra da, non paisaiak eta kantuak uztartzen diren, asoziazio-zinemaren egiturarekin. Pelikula kantatua eta kontatua da, soinudun zinemaren sorrera ikusteko oso interesgarria, eta mami metafisikoa duena, gainera, agurren ingurukoa.

Maurice Champreux

MAURICE CHAMPREUX
(París, 1893 – Chargey-les-Gray, 1976)

Zinema zuzendaria, gidoilaria eta argazki-zuzendaria. Zuzendari gisa bere proiekturik ospetsuenak, Lucette (1924), Le Roi de la pédale (1925) eta Les Deux Gamines (1936) dira. Draman eta komedian aritu zen eta, besteak beste, Louis Feuillade zuzendariarekin egin zuen lan, pantaila handira literatura herrikoiko obrak eramanez. Zinematografoa izan zen Barrabas (1919) eta L´orpheline de Paris (1921) filmetan.

Filmografia:

Barrabas (1919)
Les Deux Gamines (1920)
Lucette (1924) (codirigida con Louis Feuillade)
La Fille bien gardée (1924)
L'Orphelin de Paris (1924)
Le Stigmate (1924) (codirigida con Louis Feuillade)
Le Roi de la pédale (1925)
Bibi la Purée (1925)
Après l'amour (1925)
Le récit du capitaine (1929) (codirigida con Robert Beaudoin)
Les cinq sous de Lavarède (1927)
Asile de nuit (1929)
Au pays des Basques (1930)
Hardi les gars (1931)
Allô mademoiselle (1932)
Touchons du bois (1933)
Le Grand Bluff (1933)
Judex 34 (1933)
Les Deux Gamines (1936)

BULTZATZAILEA
Gobierno de Navarra
ANTOLATZAILEA
NICDO
LAGUNTZAILEAK
Con la financiación del Gobierno de España. Instituto de la Cinematografía y las Artes AudiovisualesAcción Cultural Española
BABESLEAK
Ayuntamiento de PamplonaGoethe InstitutCentro de Arte Contemporáneo de HuarteTeatro GayarreLa Fábrica
PARTAIDEA
PantallaIberofestLa Mesta
KOLABORATZAILEA
Filmoteca de NavarraPlanetario de PamplonaMuseo OteizaMuseo Universidad de NavarraFilmoteca Española
CinetecaFilmoteca CatalunyaInstitut FrançaisHotel Tres ReyesHotel Maisonave
KOMUNIKABIDE KOLAB.
Radio 3
JAIALDIAK NAFARROAN
Punto de VistaNIFF - Navarra International Film FestivalNavarra, tierra de cineConecta FicciónÓpera PrimaSkimetrajeCTL 59#LabMeCrazy! Science Film FestivalFestival de Cine y DentistasHorror Online ArtFICBE (Festival Internacional de Cortos de Berriozar)FAN, Festival de Anime de NavarraLo que vieneMuestra de cine españolFilmmaking for social changeMuestra Internacional de Cine y Mujeres de Pamplona

Uso de cookies:
Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Más información