Las
cosas
que no
fueron
también
son
es | eu | en
hasiera  |   aurreko edizioak  |   2015ko edizioa  |  atzera begiradak  |  chez les basques  |  maskaradak
CHEZ LES BASQUES
Maskaradak


Herrialdea: Frantzia
Urtea: 1980
Iraupena: 27'
Zuzendaritza: Jean-Dominique Lajoux
Produkzioa: Jean-Dominique Lajoux , CNRS Audiovisuel

Pelikula hau 1968ko otsailaren 18an eta martxoaren 3an filmatu zuten Pagolan eta Ligi Atherein, inauteriak ikertzeko lan baten barruan. Filmean dantza eta antzerki herrikoiak ageri dira, eta aktore maskaratuak dira protagonista. Maskaradak, herriaren sarrerara heltzen denean, barrikada batekin eta gurutze batekin egiten du topo eta, orduan, zeinen trebea den erakutsi behar du. Hala, dantza-eszenak eta inauterietako antzerki-eszena komikoak txandakatzen dira. Jean Dominique Lajoux zinemagile eta antropologoak kapituluka landu zuen filma eta pertsonaiak bikain sailkatu zituen. Film hau UNESCOk lagundu eta babestua da.

Jean-Dominique Lajoux

JEAN-DOMINIQUE LAJOUX
(Saint-Dié-des-Vosges, 1931)

Antropologoa, argazkilaria eta zinemagilea. CNRSean (Ikerketa Zientifikoko Zentro Nazionala) ikertzaile izan zen. Argazkia eta zinema erabili zituen ikuspegi etnografikotik hainbat tokitan dokumentazio-lanak egiteko, besteak beste, Indotxinan, Saharan edo Polinesian. Bere lehenengo ikerketa Aubrac-en egin zuen, Frantziako Erdialdeko Mendiguneko eskualdean, 1964az geroztik dozena bat film kokatzeko oinarritzat hartu zuena. Hainbat herrialdetako jaiak kamera bidez erregistratu zituen. 1973an, CNRS-an sartu zen bere ikus-entzunezko saila eratzeko. 1991n, ordutegiei eta oporretako egutegiari buruzko tesia defendatu zuen Europa garaikidean.

Filmografia:

  • Longue marche en pays Moï (1956)
  • Tissage Sedang (1956)
  • Potier Sedang (1956)
  • Habemus Papam (1959)
  • Tassili n'Ajjer (1962)
  • Au pied du sable (1962)
  • Le Tahiti des Tahitiens (1963)
  • Robert le Polynésien (1963)
  • Firmin l'Homme des Burons (1966)
  • Fléaux en cadente (1966)
  • Conte du bouc d'Aunac (1966)
  • Le Forgeron des Hermaux (1967)
  • Les Travaux et les jours (1967)
  • Foires d'Aubrac (1967)
  • Foires d'Aubrac (1967)
  • Les travaux et les jours - fêtes calendaires dans le Chatillonnais (1968)
  • Musique persone (1968)
  • Cerclage de roue (1968)
  • Les Fajoux (1971)
  • Le Joug (1971)
  • Charbon de Bois (1971)
  • Jeanne de Flandre (1972)
  • L'Aubrac (1973)
  • La Main, l'outil, le travail (1973)
  • La Fête du milieu de l'été (1973)
  • Vievola, chœurs et danses du col de Tende (1974)
  • V'là Mardi-Gras (1975)
  • C'est moi quand même- René Zazzo (1976)
  • l'Image qui devient un reflet- René Zazzo (1977)
  • Un autre pas comme les autres- René Zazzo (1977)
  • Le Bacuber (1978)
  • Bourrées d'Aubrac (1979)
  • L'Ours ou l'homme sauvage (1979)
  • Les Pailhasses (1980)
  • Mascaradak (1980)
  • Les Diablos (1983)
  • Le Charbon de bois (1984)
  • Besta Berria - fête-dieu en pays basque (1985)
  • Terre, Or et Azur, la céramique à reflets métalliques (1987)
  • l'Art des cavernes - André Leroi-Gourhan (1987)
  • Le Cinéma sans Lumière (1995)
  • Préambule au cinématographe (1995)
  • Pas à pas-la véritable histoire de la naissance du cinéma (2010)
BULTZATZAILEA
Gobierno de Navarra
ANTOLATZAILEA
NICDO
LAGUNTZAILEAK
Con la financiación del Gobierno de España. Instituto de la Cinematografía y las Artes AudiovisualesAcción Cultural Española
BABESLEAK
Ayuntamiento de PamplonaGoethe InstitutCentro de Arte Contemporáneo de HuarteTeatro GayarreLa Fábrica
PARTAIDEA
PantallaIberofestLa Mesta
KOLABORATZAILEA
Filmoteca de NavarraPlanetario de PamplonaMuseo OteizaMuseo Universidad de NavarraFilmoteca Española
CinetecaFilmoteca CatalunyaInstitut FrançaisHotel Tres ReyesHotel Maisonave
KOMUNIKABIDE KOLAB.
Radio 3
JAIALDIAK NAFARROAN
Punto de VistaNIFF - Navarra International Film FestivalNavarra, tierra de cineConecta FicciónÓpera PrimaSkimetrajeCTL 59#LabMeCrazy! Science Film FestivalFestival de Cine y DentistasHorror Online ArtFICBE (Festival Internacional de Cortos de Berriozar)FAN, Festival de Anime de NavarraLo que vieneMuestra de cine españolFilmmaking for social changeMuestra Internacional de Cine y Mujeres de Pamplona

Uso de cookies:
Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Más información